PRIMARIA COMUNEI VICTORIA

Judetul Braila

PREZENTARE LOCALA

    Prezentare generala
    Din punct de vedere geografic comuna Victoria este situata in partea de SE a tarii si in partea de S-SV a judetului Braila.
    Matematic comuna se afla intre paralele de 44"45' si 44"53' latitudine nordica si meridianele de 25"58' si 26"09' longitudine estica. Aceste coordonate incadreaza comuna Victoria in zona de clima temperat-continentala cu influente estice.
    Comuna Victoria este situata in centrul interfluviului Calmatui-Ialomita, areal numit si Baraganul Ialomitean. Cimpia Baraganului formeaza latura estica a Campiei Romane, iar Baraganul Ialomitean este un urias interfluviu situat intre riurile Calmatui,Ialomita si Dunare, cu un relief uniform, un urias camp fragmentat doar de mici concavitati formate prin lasarea loessului - crovuri.
    Hidrografic, teritoriul comunei se afla in zona semiendoreica a Baraganului Central.
    Din punct de vedere climatic comuna Victoria se gaseste in zona cu climat temperat continental cu nuante excesive, unde vinturile de nord si nord-est sunt predominante.
    Comuna Victoria se afla la cca. 60 de km spre S-SV de orasul Braila si cca. 20 km spre V de Dunire. Aceasta din urma, datorita vecinatatii cu lunca Dunarii, a construit o componenta de baza a mediului geografic intre ea si om stabilindu-se raporturi foarte stranse, in apropierea perimetrului comunei.
     In aceasta zona "elementul geografic cel mai insemnat pentru viata omului era lunca raurilor ; nu trebuie sa uitam ca luncile ofereau, pe langa hrana, si bune adaposturi; tot in legatura cu lunca trebuie sa amintim asezarile
legate de "piscuri", care ofereau puncte de supraveghere, aparare impotriva inundatiilor, dusmanilor, fara a ne departa de izvorul de hrana-lunca.
    Un rol deosebit de important in popularea tinuturilor limitrofe Dunarii, in aceasta parte a tarii, l-au jucat baltile Ialomitei, Brailei si Delta Dunarii. Acestea reprezentau in trecut, dupa cum reprezinta si astazi la o noua scara valorica, regiuni naturale de o rara bogatie, cu pasuni fragede si verzi, cuprinse intre stepele ingalbenite de arsita verii, cu belsugul pestelui si al vanatului de mai multe feluri si cu locuri de adapost vremelnic in timp de restriste.
    O mare importanta si un rol de frunte a avut transhumanta care se facea pe la malurile Dunarii, unde in cursul timpului au inflorit perechi de orase si sate.

    Comuna Victoria se afla in plina zona agricola a tarii, vestita zona cerealiera a Baraganului. Comuna are o suprafata de 7516.23 ha. Intravilanul avand o suprafata de 345.98 ha iar perimetrul construibil este de 372 ha.
   
    Se invecineaza cu urmatoarele comune:
  • la nord orasu Insuratei si comuna Bertesti
  • la vest comuna Baraganu
  • la sud si est cu judetul Ialomita.
    In componenta comunei Victoria intra doua sate asezate in linie dreapta pe o distanta de 11 km: satul Victoria cu o populatie de 2356 de locuitori si satul Mihai Bravu cu o populatie de 1646 locuitori.
    Satul Victoria ocupa jumitate vestica din cadrul cosnunei si este strabatuy de DC 24. Satul Victoria este cel mai mare din cadrul comunei si indeplineste functiile administrative ale comunei.
    Satul Mihai Bravu este cel mai vechi din componenta comunei si este strabatut de la nord la sud de DJ 212. Cele doua sate componente ale comunei sunt legate atat intre ele cat si cu localitatile vecine prin sosele modernizate.
    Din descrierea anterioara, rezulta ca asezarea geografica a comunei Victoria permite dezvoltarea pe toate planurile, dar cu precadere a agriculturii, ramura de baza ce sta la temelia dezvoltarii economice a comunei.